Nuori Eränkävijä Onni Karhinen

Nuori Eränkävijä Onni Karhinen

29.12.2020 17:49
Onni Karhinen
Kiteeläinen 16-vuotias Onni Karhinen on jo kokenut metsästäjä - Vuoden nuori eränkävijä on ampunut kahdeksan hirveä.

Onni Karhinen on ahkera metsästäjä mutta myös talkoolainen.

Metsästysseurassa parasta on se kaikki: mukava porukka, talkoot, suolakivien ja ruokintapaikkojen laittaminen, passissa oleminen, saaliin saaminen ja liikkuminen vanhoissa metsissä ja soilla. Tätä mieltä on Pohjois-Karjalan Vuoden nuori eränkävijä, kiteeläinen Onni Karhinen, 16.

Kipinän lajiin hän sai 10-vuotiaana ei kotoaan vaan mökkinaapurilta, joka vei hänet jänismetsälle passiin. Ensimmäiset reissut menivät meininkiä katsellessa, mutta jo kohta katselija oli itse metsästyskorttia suorittamassa.

- Olihan se sitten jännää, kun koiralla metsästettiin ja sain ekan jäniksen, Karhinen kommentoi.

Mainos alkaa

Mainos päättyy

Metsästyskortin nuori erämies suoritti 11-vuotiaana, siis alakouluikäisenä lapsena. Rokkalan-Riihijärven Erämiehet saivat hänestä jäsenen vuonna 2017, ja tätä nykyä hän jo istuukin samassa pöydässä johtokunnan jäsenten kanssa.

Kyvyt ja into on huomattu laajemminkin. Niinpä hän oli tänä vuonna maakunnan Vuoden Kalamiehen ja Vuoden Erämiehen rinnalla vastaanottamassa Vuoden Nuoren eränkävijän palkintoa. Valinta tuli nuorukaiselle täytenä mutta mieluisana yllätyksenä.

Nuorukaisen viikonloput kuluvat enimmäkseen metsällä. Se tietää varhaista herätysaikaa, mikä ei haittaa, koska yöt eivät kulu tietokonepelejä pelatessa.

Metsästysseurassa tiedetään, että Onnista saa kaverin jänis-, kanalintu-, pienpeto-, vahinkolintu- ja hirvimetsälle. Onnilla näyttää olevan myös onni myötä, sillä seuran viimeisestä kymmenestä saaliiksi saadusta hirvestä kahdeksan ovat hänen ampumiaan.

Yksi kautta aikain mieliinpainuvimmista hetkistä on ollut ensimmäisen hirven ampuminen:

- Olin eka kertaa aseen kanssa hirvimetsällä. Käsi ei tutissut silloin, kun ammuin, mutta sen jälkeen kädet vapisivat adrenaliiniryöpyn vuoksi.

Hengestään tuolloin pääsi uroshirvi, nelipiikkinen sarvipää.

Karhumetsälläkin nuorukainen on jo ollut, mutta saalis on typistynyt näköhavainnoksi auton ikkunasta.

- Olisihan se hienoa päästä ampumaan karhu ja villisikakin, hän myöntää.

Susikantaan hänellä ei ole mielipidettä, vaikka susia liikkuu joka paikassa ja vaikka tutuilta on koiriakin mennyt.

- Susia en ole nähnyt, jälkiä kylläkin. Tarkkana niiden takia on metsällä oltava.

Nuori eränkävijä asuu Savikolla muutamien kilometrien päässä Kiteen keskustasta, mutta metsästysretkien tukikohtana on Rokkalassa sijaitseva suvun kesämökki.

Hänen arkipäivänsä kuluvat metallialan opinnoissa Riverian koulutusyksikössä Kiteellä; levyseppähitsaajien ammattikunta saa kohta uuden jäsenen.

Karhisen kädentaitoja arvostetaan myös metsästysseurassa. Häntä on kiittäminen esimerkiksi siitä, että metsästysmajan ruosteiset makkaratikut ovat vaihtuneet edustuskelpoisiin yksilöihin.

- Talkoissa olen mukana aina, jos ei ole muuta menoa. Samat hommat hommat teen kuin muutkin, kuten siivoamiset ja polttopuiden teot.

Teksti: Karjalainen Sirpa Suomalainen, kuva Sirpa Niiranen