2020 Erämies, Kalamies ja Nuori Eränkävijä

2020 Erämies, Kalamies ja Nuori Eränkävijä

29.12.2020 17:42
Erämies, Kalamies ja Nuori Eränkävijä
Perinteiset Erätulet järjestettiin vain kymmenen hengen kokoontumisena - Tässä ovat vuoden erämies, kalamies ja nuori eränkävijä.

Vain palkitut ja palkitsijat olivat paikalla, kun Pohjois-Karjalan maakunnalliset Erä- ja Kalamiesvalinnat julkistettiin Pyssysalon kodalla Rääkkylässä.

Saamalla palkittiin vuoden Nuori Eränkävijä, joka on kiteeläinen 16-vuotias Onni Karhinen.

Erämiestittelin uusi haltija on kontiolahtelainen Kimmo Pakkanen, 44, ja Kalamies niin ikään kontiolahtelainen Osmo Rautiainen, 76.

Erityisen ilahtuneita valintaraadin jäsenet olivat siitä, että Nuoresta eränkävijästä jätettiin runsaasti tasokkaita esityksiä.

Palkitsemistilaisuuden avannut Suomen Metsästäjäliiton Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtajana tämän vuoden alusta toiminut Juha Hiltunen, vuoden takainen Erämies, totesi metsästyksen kärsineen koronatilanteesta huomattavasti vähemmän kuin moni muu harrastus.

- Hirvipeijaiset ovat toki jääneet väliin, mutta pakolliset kokoukset on voitu pitää tarvittaessa etäjärjestelyin.

- Hirvijahti on voitu toteuttaa, kun on toimittu pienryhmissä ja muistettu turvavälit, hän kuvasi.

Metsästyksen isoiksi haasteiksi hän kuvasi nuorten saamisen mukaan harrastuksen pariin sekä joidenkin tahojen jopa vihamielisen suhtautumisen metsästykseen.

- Myös susitilanne on puhuttanut jälleen tänä syksynä todella paljon, eikä keskustelu ole ollut aina asiallista, hän arvioi.

Hiltunen iloitsi siitä, että Nuori eränkävijä tulee perhetaustaltaan metsästyksen ulkopuolelta.

- Useimmiten harrastus siirtyy vanhemmilta seuraavalle sukupolvelle, mutta tarvitsemme kipeästi myös kokonaan ulkopuolelta tulevia nuoria.

- Miten siinä onnistutaan, siinä kaikilla metsästäjillä on paljon tekemistä myös myönteisten mielikuvien kautta, sillä moni muu harrastus kilpailee myös nuorista, hän sanoi.

Nyt palkituista kaikki ovat aloittaneet harrastuksen jo hyvin nuorena.

Onni Karhinen pääsi mukaan mökkinaapurin jänisjahtiin kymmenvuotiaana.

- Se oli onnistunut jahti ja siitä kipinä syttyi, kertoi Karhinen.

Hän suoritti metsästäjätutkinnon heti kun se oli mahdollista ja hirvikokeen 15-vuotiaana. Hän on kaatanut nyt kahtena ensimmäisenä jahtisyksynään kahdeksan hirveä, mikä on hyvin harvinaista varttuneemmillekin metsästäjille.

Erämies Kimmo Pakkanen osallistui isänsä mukana karhu- ja hirvijahtiin sen kokoisena, että isän piti viskata poika yli purojen ja ojien.

Rajavartijan kolmevuorotyö mahdollistaa paitsi syksyiset jahdit myös järjestötyön ja erittäin aktiivisen toiminnan koirakokeiden parissa.

Osmo Rautiaisen kalastus alkoi niin ikään poikasena.

- Kun oli nälkä, piti saada ruokaa pöytään.

Edelleen Rautiainen käy kokemassa talviverkkonsa kahdesti viikossa.

Teksti Karjalainen, Pekka Puustinen, kuva Sirpa Niiranen